Wintertips

Natuurlijk kunnen honden in het algemeen goed tegen de winter in Nederland, maar een paar handige adviezen voor als het heel koud gaat worden, hebben we voor u op een rijtje gezet:

  • Als er buiten strooizout wordt gebruikt kan uw hond het meenemen aan de voetzooltjes. Als u weer binnenkomt, kunt u de pootjes even schoonmaken met water en afdrogen. Zo voorkomt u dat uw hond het oplikt en beschermt u het maagdarmkanaal van uw hond. Zout droogt de voetzooltjes bovendien uit en veroorzaakt scheurtjes en kloven. Voordat u gaat wandelen is het verstandig de zooltjes in te smeren met vaseline of koelzalf ter bescherming.
  • Als uw hond van zwemmen houdt, pas dan op dat hij niet gaat zwemmen in ijskoud water. En mocht er ijs gaan ontstaan, heeft niet alleen u maar ook uw hond kans op uitglijden en erdoor zakken.
  • Sommige honden kunnen minder lang buiten blijven dan anderen. Aandoeningen als suikerziekte, hartproblemen en nierfalen kunnen er voor zorgen dat een hond moeilijker zijn lichaamstemperatuur kan handhaven en dus kwetsbaarder is in de kou. Ook hele jonge dieren koelen sneller af. En voor oudere dieren met artrose geldt dat de gewrichten sneller stijf en gevoelig worden. Thuisgekomen is het sowieso verstandig uw hond als hij nat is met een handdoek droog te wrijven.
  • Tegenwoordig zie je steeds vaker jasjes voor honden. Als een hond dagelijks lang genoeg buiten komt, zal hij een wintervacht krijgen en is hij bestand tegen een wandeling in de kou. Een hond verliest zijn warmte bovendien vooral via zijn oren, voetzooltjes en adem. Vooral de kleinere honden zullen sneller afkoelen. Voor laatstgenoemde, oude en/of zieke honden en honden die geen goede ondervacht hebben kan een goed jasje toch extra bescherming bieden.
  • Donkere dagen horen bij de wintertijd. Uw hond is soms minder goed zichtbaar dan u denkt, dus een reflecterende halsband of lampje is heel zinvol.
  • Veel honden vinden het leuk om met sneeuw te spelen. Happen naar een enkele sneeuwbal kan natuurlijk geen kwaad, maar teveel sneeuw eten kan overgeven en diarree veroorzaken.
  • Net als in de zomer is het in de winter af te raden om uw hond in de auto achter te laten. Een auto koelt snel af en uw hond kan zich niet warm houden door te bewegen.
  • Tot slot moet u binnenshuis vanzelfsprekend oppassen voor verbranden aan de open haard, kachel of kaarsen.
MAAK EEN AFSPRAAK