vakantieplan​nen?

Dan is het belangrijk om er over na te denken of hij/zij mee op vakantie gaat, thuis blijft, of naar een oppas, kennel of pension gaat.

thuisblijven

Blijft uw dier thuis en komt er iedere dag iemand het dier verzorgen? Omdat de oppas uw dier wat minder goed kent zal deze niet snel opmerken dat uw dier niet in orde is. Het is belangrijk dat de verzorger ook enige tijd bij het dier blijft zodat er tijdig opgemerkt wordt dat het dier niet lekker is. Leg het telefoonnummer en adresgegevens van uw dierenarts klaar. Waar moeten u aan denken als u met uw hond of kat naar het buitenland op vakantie gaat? Wat zijn de aandachtspunten bij een verblijf in het pension? Welke preventiemaatregelen kunt u als honden- en katteneigenaar nemen?

Klik hier om de uitgebreide informatiefolder van het LICG te downloaden.

pension

Informeer tijdig of er nog plaats is in het pension. In de zomerperiode is het vaak moeilijk om op het laatste moment nog een plekje te vinden. Vraag meteen naar de voorwaarden waaraan een dier moet voldoen als het komt logeren

mee op vakantie

Als uw huisdier mee op vakantie gaat moet u aan een aantal dingen denken:

  • Geldige entingen Honden, katten en fretten die mee gaan naar het buitenland (EU-landen) moeten minimaal 21 dagen voor vertrek tegen hondsdolheid (Rabies) geent worden. Deze enting is binnen de EU nu drie jaar geldig. Buiten de EU is de enting 1 jaar geldig. Informeert u dus ruim voor u vertrekt wat de eisen voor uw vakantieland zijn.
  • Geldige ontworming: Voor Engeland, Ierland en Noorwegen gelden er aanvullende eisen wat betreft de ontworming. Een hond moet verplicht behandeld worden tegen wormen (Praziquantel). Tussen 24 uur en 120 uur (1-5 dagen) voor het moment van aankomst in het VK / Ierlandmoet de hond door een dierenarts behandeld worden tegen lintworm (u mag dit niet zelf doen). Laat de dierenarts de dag en het tijdstip waarop dit gebeurt in het paspoort zetten, ondertekenen en afstempelen! Noorwegen:Uw hond of kat moet ontwormd worden (Praziquantel) binnen 10 dagen voor invoer. Uw dierenarts tekent dit in het paspoort op, hierbij moet de datum en het gebruikte merk vermeld worden. Binnen 7 dagen na aankomst in Noorwegen moet de wormenbehandeling door een dierenarts herhaald worden. Reist u via Zweden en is de wormenbehandeling meer dan 10 dagen geleden op het moment dat u de grens naar Noorwegen over wilt, dan moet u binnen 2 dagen voor u de grens naar Noorwegen over gaat nog eens behandelen tegen wormen. Deze behandeling mag u zelf uitvoeren, u dient daarbij een verklaring op te stellen (verklaring is op de website van LICG te vinden). Voor fretten is deze behandeling niet nodig.
  • Geldig paspoort U moet in het bezit zijn van een geldig Europees paspoort (blauw).
  • Het dier moet gechipt zijn. LET OP: een leesbare tatoeage is per 1 juli 2011 niet meer geldig!
  • Kijk voor alle invoereisen op de website van de LICG

quick tips

  • Laat uw huisdier niet los in de auto. Een klein dier gaat het liefst in een reismand of kleine bench vastgemaakt in de gordel. Een middelgrote tot grote hond het liefst in een hondengordel aan de veiligheidsriem vast. Achter een vaste afscheiding achterin de auto is ook mogelijk. Zorg ervoor dat er rond het dier voldoende ventilatie is
  • In bepaalde landen (Duitsland, Italië en Spanje) gelden speciale eisen voor het vervoer van honden in de auto. In Duitsland moet je hond verplicht een hondengordel om en vast aan een veiligheidsriem. In Italië is het bij meerdere honden verplicht om ze achter een afscheiding te vervoeren.
  • Stop regelmatig (elke 2-3 uur) om uw huisdier te laten drinken en plassen. Neem eigen water mee want niet overal is drinkwater verkrijgbaar. Houd Uw hond altijd aan de riem. Laat uw kat niet loslopen. Zorg bij een kattentuigje dat deze voldoende stevig is en niet los kan schieten.
  • Laat uw huisdier bij een stopplaats nooit iets van de grond/uit de berm eten. Er worden vaak bestrijdingsmiddelen/gif gebruikt om ongedierte tegen te gaan.
  • Zet, indien mogelijk, de airco van de auto aan. Een hond moet door middel van hijgen zijn warmte kwijtraken. In tegenstelling tot de mens kan de hond dit niet of nauwelijks doen door te zweten.
  • Laat uw huisdier NOOIT achter in de auto. Ook niet voor slechts 10 minuten. De temperatuur kan zeer snel oplopen in de auto.
  • Neem voor uw hond een koeldeken, of –halsband mee, er zijn ook vriesbotten (freeze-n-fill) of waterballen (Hydro-ball) verkrijgbaar.
  • Is uw hond gewend aan een bench? Probeer deze dan mee te nemen op vakantie.
maak een afspraak

vliegreis

Begin op tijd met de voorbereidingen voor de vliegreis. Het geeft een stuk minder stress voor U en Uw huisdier als alles goed en op tijd geregeld is. Laat uw huisdier ook tijdig wennen aan een IATA gecertificeerde reiskennel. Het is niet verstandig om tijdens de reis Uw huisdier kalmerende middelen te geven. Geef minstens 4 uur voor de vlucht geen eten meer, water drinken mag wel.


Dus: gaat u op vakantie en bent u van plan uw huisdier mee te nemen, denkt u dan aan de eisen die in uw vakantieland gelden en bescherm uw huisdier tegen de voorkomende ziektes. Immers, een op een reis opgelopen ziekte kan langdurig aanwezig zijn en soms moeilijk te genezen. Het is ook mogelijk dat een opgelopen ziekte pas jaren later tot uiting komt. Mocht u nog vragen hebben, neemt u dan gerust contact met ons op! Fijne vakantie.