meer over konijnen

Een konijn is een zeer sociaal dier, maar heeft voor dit gedrag en natuurlijk voor zijn eigen welzijn wel voldoende ruimte nodig.

De karakters van dieren die eventueel bij elkaar worden gezet moeten wel goed bij elkaar passen. Het bij elkaar zetten van mannelijke konijnen kan nog weleens uitmonden in onderlinge strijd. Mannelijke en vrouwelijke dieren kunnen onvruchtbaar gemaakt worden door middel van castratie.
Dit is ook aan te bevelen om vechtpartijen te voorkomen en om bij het vrouwelijke konijn problemen aan de baarmoeder te voorkomen.

Loopt het konijn ook los in huis zorg er dan voor dat alle elektriciteitsdraden weggewerkt zijn omdat ze anders doorgeknaagd worden. Straffen van een konijn gaat het beste door ergens op te kloppen wat lawaai maakt. Een konijn heeft iedere dag aandacht nodig en de vrijheid om rond te lopen. Een konijnenhok dient ruim te zijn en makkelijk schoon te houden. Het liefst met een apart overkapt slaapgedeelte. Een droge onder grond is zeer belangrijk (kattenbakkorrels, stro etc.). 
Gebruik geen zaagsel, dit bevat zoveel schadelijke stoffen (zoals kankerverwekkende aromatische koolwaterstoffen (fenolen) en abietinezuur) dat het totaal ongeschikt is als bodembedekker voor knaagdieren en konijnen. Deze stoffen geven een sterk verhoogde kans op leverfunctiestoornissen, leverziekten, klachten aan de luchtwegen (longontsteking) en vergroot de kans op kanker.  

alternatieven voor zaagsel:

  • kattenbakkorrels (stofvrij)
  • papiersnippers (liefst onbedrukt)
  • katoenproducten (No Smell)
  • gemalen maiskernen (Corbo)
  • zaagsel van andere houtsoorten, zoals populieren (Care-Fresh)
  • geperste pellets van houtvezel (loofbomen, soms scherpe randjes) of geperst papier
  • papierstroken (liefst zonder inkt)

is vaccinatie nodig?

Door te vaccineren voorkomen we 2 veel voorkomende (en meestal dodelijke) ziekten bij onze konijnen. Als we zouden stoppen met vaccineren dan is het slechts een kwestie van tijd voordat deze ziekten weer de kop opsteken. Laten we niet vergeten dat de virussen er altijd zullen zijn en een continue bedreiging vormen!

Tegen welke ziekten moet ik mijn konijn laten vaccineren? 

Myxomatose leidt ieder jaar weer tot aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door het myxomatosevirus. De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen. De belangrijkste is via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen. Ook is besmetting via direct contact met besmette (wilde) dieren of materialen mogelijk. Wanneer een infectie in een groep konijnen is aangeslagen is het verloop zeer moeilijk te beïnvloeden. Preventieve maatregelen zijn daarom van essentieel belang. 

Symptomen 

Jonge konijnen zijn gevoeliger dan volwassen dieren. De tijd tussen de besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt enkele dagen tot een week. In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels (myxomen). Voorkeursplaatsen voor deze myxomen zijn: rond de ogen, de snuit, de oren en de anaalstreek. Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er daardoor blindheid en vaak pussige oog- en neusuitvloeiing. Veel konijnen sterven ten gevolge van een Myxomatose infectie binnen 2 weken.

VHS - Viraal Haemorragisch Syndroom (RHD of VHD) 
Viral Haemorrhagic Disease (VHD), in Nederland ook wel het Virale Haemorragische Syndroom genoemd, is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. VHS wordt ook door een virus veroorzaakt, hoewel het een ander virus is dan het myxomatosevirus. Ook het VHS virus kan overgebracht worden door direct contact met besmette wilde konijnen of stekende insecten. Daarnaast kan dit virus ook vele maanden in de omgeving overleven en zo via groenvoer (o.a. vers gesneden gras), stro, hooi, mest of besmette kleding uw konijn besmetten. 

S ymptomen 

Voornamelijk konijnen ouder dan 10 weken worden door VHD getroffen. Vooral jonge voedsters zijn erg gevoelig. De tijd tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt 1-3 dagen. 

Er zijn 3 vormen te onderscheiden:
a . een zeer snel verlopende vorm - het konijn is plotseling dood, zonder daarvoor ziekte verschijnselen te hebben gehad.
b. een snel verlopende vorm - depressie, stoppen met eten, benauwdheid, koorts, incoördinatie, stuiptrekkingen, soms met schreeuwen en tandenknarsen waarna coma volgt. Vaak ziet men in het laatste stadium een schuimige bloederige, neusuitvloeiing gevolgd door de dood.
c . milde vorm - deze vorm is zeldzaam. Herstel en levenslange immuniteit.De sterfte na een VHD-infectie kan oplopen van 75% tot 100% van de populatie. 

Risicofactoren die de keuze van vaccineren kunnen beïnvloeden 

• Contact met andere dieren/soortgenoten (pension, asiel, tentoonstelling, wilde dieren, etc.)
• Regionale uitbraak van ziekten  

Preventie 

• Voorkom contact met wilde konijnen.
• Voorkom zoveel mogelijk contact met muggen en vlooien:
- Tegen vlooien kunt u sprays of druppels gebruiken.
- De bestrijding van muggen is moeilijker, maar hiervoor kunnen
insectenwerende strips en netten (klamboes) worden gebruikt.
Ook droge bedding helpt muggen te bestrijden.
• Vaccineer uw konijn jaarlijks tegen myxomatose èn VHS (RHD).  

Voorkómen is beter dan genezen 
Het is niet altijd aan de buitenkant te zien of een dier iets mankeert. Sommige ziekten komen plotseling, onverwacht en zijn eenvoudigweg niet te voorzien. Dat betekent dat een gezondheidscontrole dus ook niet alles kan opsporen. Maar vaak kunnen we met een tijdige aanpak veel narigheid voorkómen en dat is nog steeds beter dan genezen. Daarom is het raadzaam om de gezondheid van uw konijn één keer per jaar door een dierenarts te laten controleren. Uw dierenarts kan dan van de gelegenheid gebruik maken om ook de vaccinatie uit te voeren. Ook hier geldt: vaccineren is beter dan genezen!