vlooien bij de hond en kat

Vlooien. Alleen van het woord krijgt u misschien al jeuk. Kunt u zich voorstellen hoe uw hond zich moet voelen als hij daadwerkelijk vlooien heeft? Voor de gezondheid van uw hond, maar ook voor uw eigen gezondheid, is het belangrijk om snel van vlooien af te zijn. Want naast dat vlooien vervelend zijn voor uw huisdier, kunnen zij ook lintwormen overbrengen en kan uw hond allergisch worden voor vlooienbeten.

Veel vlooiensoorten
Over de hele wereld komen meer dan 2.000 soorten vlooien voor. De meest voorkomende soort op onze huisdieren is de Ctenocephalides felis, de ‘kattenvlo’. Ondanks zijn naam komt de kattenvlo zowel bij honden als bij katten voor. En kan hij ook voor hun baasjes heel vervelend zijn.

Vlooien zuigen binnen 5 minuten bloed.
Wanneer een vlo op uw hond springt, begint het vaak binnen 5 minuten bloed te zuigen en kan dat wel 2,5 uur volhouden. De vrouwtjes eten het meest en drinken tot wel 15 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed.  

Vlooien kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen  
Vlooienjeuk is voor uw hond of kat niet leuk, maar wist u dat vlooien ook gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken? Sommige honden en katten zijn allergisch voor bepaalde stoffen in het speeksel van de vlo. Vlooienbeten leiden tot een overmatige huidreactie, ook wel vlooienallergie dermatitis of VAD genoemd. 
Symptomen van vlooienallergie zijn jeuk en hevige en hardnekkige huidontstekingen. Dieren met VAD blijven levenslang overgevoelig voor vlooienbeten. 

Als een vlo wordt opgegeten, kan op die manier de hondenlintworm Dipylidium caninum worden overgebracht op zowel honden, katten, als op mensen. Vlooien kunnen bovendien bacteriële infecties, zoals bijvoorbeeld de kattenkrabziekte, verspreiden. 

Vlooieneitjes liggen overal 
U denkt misschien dat uw hond geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw hond nemen de overige 95% voor hun rekening.

Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer! 

Hoe zie ik of mijn hond of kat vlooien heeft? 
Om na te gaan of uw hond of kat vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje roodbruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.

Behandeltips:

  • Behandel uw hond(en) tegen vlooien; minimaal van de lente tot en met de herfst en als het niet koud wordt ook 's winters. 
  • Behandel volgens de aanwijzingen.
  • Heeft uw hond al vlooien? Houd er dan rekening mee dat een vlooienbesmetting minstens 12 weken behandeld moet worden.
  • Behandel met een kwalitatief hoogwaardig middel dat volwassen vlooien snel doodt. Op die manier voorkomt u nieuwe eitjes en nieuwe besmettingen van uw leefomgeving.
  • Behandel al uw huisdieren tegelijk (let op: sommige middelen voor honden zijn niet geschikt voor katten! Zoek daarom op de bijsluiter naar de diersoort waar het middel voor bedoeld is.)
  • Stofzuig uw huis grondig en regelmatig.
  • Was het ‘beddengoed’ van uw hond op een hoge temperatuur.
  • Als u uw hond wel eens in de auto vervoert, vergeet dan niet de auto ook grondig te reinigen.
  • Informeer bij uw dierenarts of assistente welk middel het beste bij u en uw hond past.

Meesterlijke voortplanters

Als vlooien het naar hun zin hebben zijn het meesterlijke voortplanters. Dit betekent vlooieneitjes, -larven en -poppen in uw huis. Door warmte, vochtigheid en beweging in de directe omgeving, kunnen vlooieneitjes zich snel ontwikkelen tot volwassen vlooien. Een vlo kan maar liefst 2.500 eitjes leggen. Als de eitjes uitkomen, heeft u een heel vlooiencircus in huis. Van zo’n vlooiencircus bent u niet zomaar af.

Voorkom een vlooiencircus
Het voorkomen van een vlooiencircus scheelt u en uw huisdier een hoop jeuk en ongemak. 
Wilt u een vlooienplaag voorkomen, dan moet u de levenscyclus van de vlo voor eens en voor altijd doorbreken vlooien gedijen niet alleen in het voorjaar en de zomer, maar ook zeker in het najaar. Juist als de verwarming bij u thuis weer aangaat, komen vlooieneitjes massaal uit. En dat allemaal bij u in huis...