Gebitsproblemen bij huisdieren ontstaan door tandplak dat binnen 24 uur wordt omgezet in tandsteen. Onvoldoende aandacht voor het gebit kan dus nare consequenties hebben. Dagelijkse gebitsverzorging is dan ook van groot belang voor de gezondheid van de honden en katten. Tanden poetsen kan de vorming van tandplak bij honden en katten voorkomen. Maar omdat dagelijks poetsen niet altijd lukt, zijn er hulpmiddelen om het gebit gezond te houden.
Oorzaken
De oorzaak van tandvleesproblemen is hetzelfde als die bij mensen. Het is een ontsteking veroorzaakt door de bacteriën die zich in het tandplak verzamelen. Deze ontsteking zal na verloop van tijd ook de diepere delen, waaronder het kaakbot aantasten, Uiteindelijk kan dit uitmonden in ontstekingen, moeite met kauwen, tandverlies en zelfs aantasting van vitale organen.
Als deze tandplak blijft zitten zal het binnen een paar dagen gaan verharden en ontstaat er tandsteen. Alleen tandplak is door poetsen te verwijderen. Tandsteen zal door middel van een gebitsreiniging verwijderd moeten worden.
Gevolgen
Als baasje ruik je een vieze adem bij je hond of kat. Daarnaast kan het tandvlees gaan bloeden en pijn gaan doen. Mogelijk eet of kauwt je hond of kat minder goed. Dat is als eerste bij de harde brokjes te merken. In een verder gevorderd stadium zullen de tanden en kiezen los gaan zitten of zelfs uitvallen. Tevens kunnen de bacteriën via de bloedbaan elders in het lichaam terechtkomen en onder andere het hart, de nieren en de lever aantasten.
Aanpak
Voor mens en dier geldt: preventie is de beste aanpak. Het goed schoonhouden van het gebit zorgt voor gezond tandvlees. De gouden standaard is hierbij: 1x daags tandenpoetsen. Speciale voeding of gebitsverzorgende snacks kunnen hierbij helpen om de opbouw van tandplak bij katten en honden te verminderen. Regelmatige controle van het gebit door de dierenarts hoort daar ook bij. Zo kan in een vroeg stadium een behandeling worden ingezet zodat erger wordt voorkomen.