Veel vlooiensoorten
Over de hele wereld komen meer dan 2.000 soorten vlooien voor. De meest voorkomende soort op onze huisdieren is de Ctenocephalides felis, de ‘kattenvlo’. Ondanks zijn naam komt de kattenvlo zowel bij honden als bij katten voor. En kan hij ook voor hun baasjes heel vervelend zijn.
Vlooien zuigen binnen 5 minuten bloed.
Wanneer een vlo op uw hond springt, begint het vaak binnen 5 minuten bloed te zuigen en kan dat wel 2,5 uur volhouden. De vrouwtjes eten het meest en drinken tot wel 15 keer hun eigen lichaamsgewicht aan bloed.
Vlooien kunnen zorgen voor gezondheidsproblemen
Vlooienjeuk is voor uw hond of kat niet leuk, maar wist u dat vlooien ook gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken? Sommige honden en katten zijn allergisch voor bepaalde stoffen in het speeksel van de vlo. Vlooienbeten leiden tot een overmatige huidreactie, ook wel vlooienallergie dermatitis of VAD genoemd.
Symptomen van vlooienallergie zijn jeuk en hevige en hardnekkige huidontstekingen. Dieren met VAD blijven levenslang overgevoelig voor vlooienbeten.
Als een vlo wordt opgegeten, kan op die manier de hondenlintworm Dipylidium caninum worden overgebracht op zowel honden, katten, als op mensen. Vlooien kunnen bovendien bacteriële infecties, zoals bijvoorbeeld de kattenkrabziekte, verspreiden.
Vlooieneitjes liggen overal
U denkt misschien dat uw hond geen vlooienprobleem heeft, omdat u er maar een paar ziet. Maar wist u dat de vlooien die op de huid van uw huisdier zitten slechts 5% van het vlooienprobleem uitmaken? Eitjes, larven en poppen in de omgeving van uw hond nemen de overige 95% voor hun rekening.
Er zijn maar een paar vlooien nodig om uw hele huis te besmetten. Vrouwelijke vlooien leggen eitjes, vaak wel 50 per dag. Zo worden een paar vlooien er snel veel meer!
Hoe zie ik of mijn hond of kat vlooien heeft?
Om na te gaan of uw hond of kat vlooien heeft, kunt u het beste een vlooienkam gebruiken. Als u zwarte korreltjes aantreft, is dit waarschijnlijk vlooienpoep. Wanneer u een korreltje op een nat, wit papier legt en na enige tijd het papier rond dit korreltje roodbruin kleurt, weet u zeker dat u met vlooien te maken heeft.
Hoe vlooien te bestrijden
Om een vlooienplaag te bestrijden is het belangrijk om niet alleen de volwassen vlooien aan te pakken. Slechts 5% van het vlooienprobleem bestaat uit volwassen vlooien op uw hond. De rest van het probleem bevindt zich in de omgeving van uw huisdier in de vorm van eitjes, larven en poppen.
Voldoende lang behandelen.
Het duurt gemiddeld 2 tot 3 maanden voordat een besmet huis vrij is van vlooien. Het duurt immers een tijdje voordat de eieren, larven en poppen in de omgeving allemaal zijn uitgekomen. Om uw huis en uw hond weer vrij van vlooien te krijgen, is het daarom verstandig om tenminste 12 weken lang, zonder onderbreking, tegen vlooien te behandelen. Om uw huis en hond daarna vlo vrij te houden is het verstandig om van lente tot en met de herfst preventief tegen vlooien te behandelen. Negen maanden lang! Als het ’s winters niet koud wordt, is het verstandig om ook in de winter uw hond te beschermen tegen vlooien. Uit onderzoek blijkt dat maandelijkse behandelingen tegen vlooien en teken slechts zelden op regelmatige basis worden uitgevoerd. Maar liefst 8 op de 10 hondenbezitters herhaalt de behandeling te laat.