raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

Castratie is het bij een mannelijk dier verwijderen van de teelballen. In tegenstelling tot castratie van de kater wordt castratie van de reu door de dierenartsen van dierenartsenpraktijk Maarssen in de meeste gevallen niet aanbevolen. Hiervoor moet een duidelijke medische of sociale reden voor zijn. Veel gedragsproblemen worden niet opgelost door een castratie. Alleen bij gedragsproblemen die onder invloed staan van de mannelijke geslachtshormonen zal castratie effect hebben. Zo zal een castratie in geval van angstagressie juist een verergering van de agressie geven.

Redenen voor castratie van de reu

  • Agressie en dominant gedrag naar andere reuen, ook wel "intermale aggression" genoemd. Bij alle andere vormen van agressie zal castratie slecht een zeer beperkt effect hebben. Een reu die agressief is naar reuen en teven of mensen zal niet stoppen met bijten als hij gecastreerd wordt. In deze gevallen zal een gedragstherapie moeten worden ingezet en is een eventuele chemische castratie te overwegen.
 DogsBiteSc
 
  • Hypersexueel gedrag. Het "rijden" op dieren, mensen en voorwerpen. Veelvuldig weglopen is erg vervelend maar kan ook gevaarlijk zijn als de reu tijdens zijn speurtocht straten gaat oversteken. Bij geurflaggen plaatsen in huis is er sprake van een dominantieprobleem, de reu voelt zich dominant over de baas. Ook hier is gehoorzaamheidstraining of gedragstherapie op zijn plaats.
  • Medische problemen. De meeste intacte reuen heb regelmatig wat gelige uitvloeiing uit de voorhuid. Bij sommige reuen neemt een voorhuidontsteking zulke vormen aan dat dit in huis onhygiënisch wordt. Chemische castratie kan gedurende een half jaar tot langer een oplossing zijn. In ongeveer 95% van de gevallen zal chirurgische castratie dit definitief verhelpen. Oudere reuen hebben meer kans op een prostaatvergroting. Wanneer deze prostaatvergroting te veel problemen gaat geven bestaat de behandeling onder andere uit chemische of chirurgische castratie. Tumoren van de prostaat komen juist iets meer voor bij gecastreerde reuen. Tumoren van de teelbal, ook wel testikeltumoren, en tumoren rond de anus, ook wel perianaaltumoren, kunnen wel door middel van castratie worden behandeld.

Nadelen van castratie van de reu

  • De stofwisseling verandert. De hond kan minder actief worden. Mede daardoor kan de hond toenemen in gewicht. Na de castratie dient de hoeveelheid voeding zo nodig hierop aangepast te worden.
  • De vachtstructuur kan veranderen. Dit ziet men vooral bij langharige honden zoals Cocker Spaniel, Afghaanse windhond en New Foundlander. De vacht wordt dikker, krult meer en is moeilijker te onderhouden.
  • Bij gecastreerde reuen komen wat vaker tumoren van de prostaat voor.
  • chirurgische castratie is onomkeerbaar.

Chemische castratie

Voor de chemische castratie gebruiken we een implantaat (Suprelorin) of een injectie. Uit het implantaat komt gedurende een half jaar tot 1 jaar een stof vrij die de testosteronproductie sterk remt. De reu is onvruchtbaar 6 weken na het inbrengen van het implantaat. Het heeft daarmee ongeveer hetzelfde effect als castratie. Als chemische castratie niet helpt bij probleemgedrag is castreren niet zinvol. Het implantaat wordt op dezelfde wijze geplaatst als een identificatiechip en lost vanzelf op. 

 

suprelorin

 
   
Chemische castratie per injectie werkt binnen 48 uur, bij een gewone castratie kan het effect pas na drie maanden duidelijk zijn. Bij extreem probleemgedrag is een combinatie van een chemische en chirurgische mogelijk een oplossing.
 
 

 

 Ypozane

Ypozane is een geregistreerd diergeneesmiddel ter behandeling van goedaardige prostaathypertrofie bij reuen.  Dit is gemakkelijk toe te dienen als een kuur in tabletvorm.
 
 

Chirurgische castratie

Hiervoor gaat de reu onder een algehele narcose. In de huid voor de balzak wordt een sneetje gemaakt. Hierdoor worden beide teelballen verwijderd nadat eerst de zaadstrengen en bloedvaten zijn afgebonden en doorgesneden. De huid wordt onderhuids gehecht zodat de hond de hechtingen er zelf niet kan uithalen. De hechtingen lossen vanzelf op. De hond krijgt vooraf en na de operatie pijnstilling welke thuis gedurende een aantal dagen wordt voortgezet. De reu zal niet direct onvruchtbaar zijn. Dit duurt enkele weken. Ook het gedrag zal niet direct na de castratie veranderd zijn, dit kan wel enkele maanden tijd vergen. Met de huidige anesthesie middelen is het narcose risico minimaal maar blijft altijd aanwezig. Zonodig, bijvoorbeeld bij een oudere reu, zullen we vooraf aan de operatie naast het gebruikelijke lichamelijk onderzoek een bloedonderzoek doen om de risico's beter te kunnen inschatten en de narcose middelen daarop aan te passen.

 137762162S