raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426
 

gebitsverzorging bij de hond

 

Februari: Maand van de Gebitscontrole

Ook dit jaar doet Dierenartsenpraktijk Maarssen weer mee met de landelijke “maand van de gebitscontrole”. Gedurende de maand februari kunt u bij Dierenartsenpraktijk Maarssen een afspraak maken voor een gratis gebitscontrole door één van onze dierenartsen en een persoonlijk advies. Ook konijnen en knaagdieren zijn welkom. Bel voor een afspraak 0346 561426.

Logo_MaandvdGebitscontrole

button 1   of bel 0346 561426


4 van de 5 honden ouder dan 3 jaar hebben last van het gebit.
Toch denkt 90% van de hondenbezitters dat dit niet voor hun hond geldt!
Gebitsproblemen bij honden worden met name veroorzaakt door tandplak en tandsteen. Naarmate honden ouder worden groeit ook de kans op het ontstaan van tandvleesproblemen. Verwaarloosde gebitsproblemen kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van honden, variërend van slechte adem tot verlies van tanden of zelfs ontstekingen in belangrijke organen.

   

Maand van de Gebitscontrole
Regelmatige gebitsverzorging is nodig om bovengenoemde problemen te voorkomen. Om het belang van gebitsverzorging onder de aandacht van hondeneigenaren te brengen organiseert PEDIGREE®  in samenwerking met dierenartsen in februari de Maand van de Gebitscontrole. In deze maand wordt grootscheeps de aandacht gevestigd op preventie en verzorging van gebitsproblemen. Consumenten opgeroepen om het gebit te laten controleren en om aan dagelijkse gebitsverzorging te gaan doen. Ook Dierenartsenpraktijk Maarssen verleent hieraan haar medewerking.

 

Alle informatie van de Maand van de Gebitscontrole en gebitsverzorging is te vinden op: www.gebitscontrole.nl

 

 

 


hond-fase0-schoonS   

 Een schoon gebit.

hond-fase1-beginnendS   

Tandsteen, ontstoken tandvless en teruggetrokken tandvlees.

hond-fase2-slechtS  

Veel tandsteen, gedeeltelijk blootliggende wortels door sterk teruggetrokken tandvlees, ontstoken tandvlees en parodontitis, ontbrekende kies en tanden. Onherstelbare schade.

 
 
 
 

 

 

Gebitsinspectie
Het beste is Uw hond van jongs af aan vertrouwd te maken met de controle van de mondholte. Bouw dit langzaam op door eerst alleen aan de buitenkant van de wang te voelen, dan met de tanden en kiezen op elkaar en later ook met geopende mond. Beloon ieder goed gedrag. Dit kan bij honden bijvoorbeeld voor het uitlaten zodat dit direct als beloning kan volgen. De dierenarts zal minimaal bij iedere vaccinatie een gebitsinspectie uitvoeren. Verder is aan te raden op de leeftijd van 5 of 6 maanden de tandwisseling te laten controleren omdat hierbij nogal eens problemen blijken op te treden.

 

Gebitsreiniging
De meeste huisdieren kunnen alleen door hun speeksel en het kauwen hun gebit niet voldoende schoonhouden. Het kauwen kan wel gestimuleerd worden door droogvoer te geven en bij de hond kauwstaven e.d. Ook is er speciaal voer voor de hond te verkrijgen dat tandplakvorming voorkomt (o.a. Hill's t/d en Royal Canin Dental). Eigenlijk is het verstandig het gebit van Uw hond net als bij de mens te poetsen, vooral als bij inspectie van het gebit toch afwijkingen als tandplak of zelfs tandsteen aanwezig zijn. Dit zal dan eerst door de dierenarts (onder sedatie) verwijderd moeten worden.

 

Gebitsproblemen voorkomen
Begin op jonge leeftijd met uw dier eraan te wennen om bv. 2 x per week het gebit te poetsen. Het gaat daarbij vooral om de buitenkant van alle hoektanden en kiezen, omdat hier speekselklieren uitmonden en de tandplak het eerst begint.
Poets met water of met een pasta, die geschikt is voor dieren. Bij honden kunt u ook zo nu en dan kauwbotten, harde hondenkoekjes of 'buffelhuid' geven.

rc-dog-dental

 
 

Poetsen
Poetsen kan met een gaasje om de vinger of met een zachte kinder- of speciale dierentandenborstel. Na het wennen kan ook speciale tandpasta voor hond of kat worden gebruikt om het effect te versterken. Deze heeft een prettige smaak, schuimt niet en kan doorgeslikt worden. Bij het poetsen zijn de buitenzijden van tanden en kiezen (wangzijde) het belangrijkst. Het wennen gebeurt net als de mondinspectie geleidelijk en kan gestimuleerd worden door bijvoorbeeld bouillon, vissap of leverworst aan het gaasje of op de borstel aan te brengen. Forceer niets en blijf veel belonen. Wrijf eerst met de vinger langs de buitenkant van de wang over de grote kiezen om de speekselklieren te prikkelen. Een wat grotere hond kan het best tussen de benen gezet worden, een kleinere en een kat op schoot. De lip wordt met de met hand opgetild en met de andere hand kan gepoetst worden. Afhankelijk van allerlei factoren als voeding, aanleg en conditie van het gebit kan 2x daags tot 2x per week gedurende 2 tot 3 minuten worden gepoetst.