raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

Leptospirose – meer dan de ziekte van Weil

Leptospirose, waaronder de ziekte van Weil, is een wereldwijd bij honden voorkomende ziekte die door bepaalde bacteriën, leptospiren, wordt veroorzaakt. Omdat het hierbij om een zoönose gaat, en wel de meest verbreide zoönose ter wereld, kan de ziekte ook van hond op mens worden overgedragen. Gezien het groeiend aantal gevallen van besmetting met leptospirose bij mensen en honden in de afgelopen jaren, wordt deze ziekte ook wel als “re-emerging infectious disease” aangeduid.

Nobivac-L4

Leptospirose vaccinatie

De belangrijkste voorzorgsmaatregel tegen leptospirose is vaccineren. Om bescherming te bieden tegen de opkomst van nieuwe varianten leptospirose, is er nu een nieuw vaccin beschikbaar.
 

Tot voor kort veroorzaakten vooral twee varianten (Canicola en Icterohaemorrhagiae) ziektegevallen in West-Europa. De huidige vaccins beschermen uitstekend tegen deze twee varianten. Echter, steeds vaker worden ook andere varianten in West-Europa aangetroffen (Australis en Grippotyphosa). De huidige vaccins beschermen hier niet tegen.

Om bescherming te bieden tegen deze nieuwe varianten van leptospirose is er nu een nieuw vaccin beschikbaar.

Dierenartsenpraktijk Maarssen kan u meer informatie geven over leptospirose en bescherming tegen deze complexe ziekte.

 Witteherder zwempol