raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

 

het chippen van uw huisdier

 

 

Chippen is uiteindelijk diervriendelijk en simpel. Uw huisdier heeft er geen last van en kan de chip niet verliezen. Met een injectienaald wordt een microchip onder de huid ingebracht door bijvoorbeeld de dierenarts of een medewerker in het dierenasiel. Deze chip is zo groot als een rijstkorrel en bevat een uniek registratienummer. Met een speciaal afleesapparaat kan dit nummer zichtbaar worden gemaakt.

chipfid_365x243


de voordelen van chippen op een rijtje:

  • een chip is diervriendelijk en gemakkelijk af te lezen.
  • het chippen maakt uw huisdier uniek: uw dier kan altijd geïdentificeerd worden.
  • een chip gaat een dierenleven lang mee.
  • uw huisdier voelt niets van de chip.
  • een chip is fraudebestendig. Verwijderen is praktisch onmogelijk en de code kan niet worden veranderd.
  • ook jonge dieren kunnen al gechipt worden.
  • je ziet er niks van! Een chip is niet ontsierend.

    Er zijn kattenluikjes op de markt, die alleen katten doorlaten waarvan het chipnummer bekend is.

  • het plaatsen van een chip wordt door de huisdierverzekeraars vergoed.
flyer-chipmaand-400x600
   
Wat is een chip?
 
Een chip is een heel klein buisje van bioglas omgeven door een microcoating. Het geheel is zo groot als een rijstkorrel. In het buisje zit een klein stukje micro-elektronica. De micro-elektronica bestaat uit een spoel en een computerchip. Wanneer een scanapparaat in de buurt van de chip gehouden, zendt deze een nummersignaal terug. Dat wordt door het scanapparaat opgevangen. Op het apparaat kan dan het unieke nummer afgelezen worden. Het unieke nummer bestaat uit vijftien cijfers. De eerste drie cijfers vormen de landcode. Voor Nederland is de landcode 528.
 
Met behulp van een injectienaald wordt de chip onder de huid gebracht. Dit gebeurt tussen de schouderbladen bij honden en katten. Bij andere dieren, zoals koi-karpers, papegaaien en paarden gebeurt het op een andere plek.
 
Het inbrengen van een chip is nagenoeg pijnloos. Met een scherpe injectienaald wordt een klein gaatje in de huid geprikt wat verder opgerekt wordt bij het inbrengen van de chip. Dit voelt hetzelfde als de jaarlijkse inenting.

 

Mijn kat komt nooit buiten, dan hoeft hij toch niet gechipt te worden?

Niets is minder waar, juist katten die nauwelijks buiten komen raken buiten gedesoriënteerd. Ze zijn dan slecht in staat de weg naar huis te vinden. Een chip helpt uw kat huiswaarts te keren.

 

 

Wat moet ik doen als mijn huisdier vermist is?

Neem als uw huisdier vermist wordt contact op met de vrijwilligers van de stichting Amivedi (Stichting voor vermiste en gevonden dieren) in uw regio of een van de andere organisaties die vermissingen bijhouden. Informeer ook bij de dierenambulance, het dichtstbijzijnde asiel en de dierenarts. Telefoonnummers van deze instanties vindt u in het telefoonboek. Gevonden en gewonde dieren worden soms meteen naar de plaatselijke dierenarts gebracht. Zorg dus dat zij ook weten dat u uw huisdier kwijt bent. Ook kan het nuttig zijn contact op te nemen met de gemeente. Zij zijn meestal op de hoogte als uw dier is aangereden. Meld de vermissing van uw gechipte huisdier ook altijd bij de databank. 

b_19230

Zij kunnen ervoor zorgen dat uw huisdier in hun computer als vermist wordt aangemerkt. Als laatste kunt u aangifte van vermissing doen bij de politie in uw woonplaats. Zorg voordat u al deze instanties belt dat u een duidelijke omschrijving van uw huisdier paraat heeft zodat u dat meteen kunt doorgeven. Denkt u er a.u.b. aan deze instanties ook weer in te lichten als uw huisdier weer veilig thuis is?

 

 

Wat moet ik doen als ik een huisdier vind?

Neem als u een huisdier gevonden heeft contact op met de vrijwilliger van de stichting Amivedi (Stichting voor vermiste en gevonden dieren) in uw regio (telefoonnummer via www.amivedi.nl of 0900-2648334). Misschien heeft de eigenaar zich al gemeld, anders kunnen de medewerkers van de dierenambulance bepalen of het dier is voorzien van een microchip. Dierenartsen en asielen zijn meestal ook in het bezit van zo’n afleesapparaat. Telefoonnummers van deze instanties vindt u in het telefoonboek. Zij kunnen u verder helpen met de zoektocht naar de eigenaar van het dier.

Amivedi-logo