raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426
 

teken bij huisdieren

 
Teken zijn kleine spinachtigen. Ze variëren in grootte van een halve tot enkele millimeters. Ze worden zelden groter dan een centimeter.

De levenscyclus van de teek bestaat uit 4 stadia: het geëmbryoneerde ei en 3 actieve stadia namelijk de larve, de nimf en de volwassen teek. Alle actieve stadia hebben bloed nodig als voedingsbron.

Wereldwijd zijn er meer dan 850 tekensoorten. In Europa kennen we de volgende soorten die gevaarlijk zijn voor de hond: Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus en  Dermacentor reticulatus. In Nederland komt de Ixodes ricinus het meest voor. Waarnemingen van de andere twee soorten in Nederland nemen toe.

 

teek

Teken zijn het hele jaar door aanwezig. Zodra de temperatuur boven de 5° Celsius komt worden de teken actief. Teken houden zich met name op in hoog gras, struiken en in bosrijke gebieden. Maar komen ook voor in de tuin en op speelterreinen. De teken worden aangetrokken tot warmte en beweging van zoogdieren inclusief honden, katten en mensen. Bij honden en katten zit de teek meestal op de kop, hals en in huidplooien. Wanneer de teek een gastheer heeft gevonden boort hij zijn snuit in de huid en zal pas weer loslaten wanneer de teek klaar is met bloedzuigen. Teken brengen 3-10 dagen door op uw huisdier. Teken kunnen maanden tot jaren overleven buiten de gastheer. Na de bloedmaaltijd is een vrouwtjesteek in staat duizenden eieren te leggen. Volgezogen ziet zo'n teek eruit als een erwt, terwijl ze er in niet volgezogen toestand als een klein zwart/bruin spinnetje uitzien.

 

welke ziekten kunnen teken overdragen op huisdieren?

 • ziekte van Lyme, ook wel Borreliose genoemd
 • Babesia, ook wel Piroplasmose of tekenkoorts genoemd
 • Anaplasmose
 • Ehrlichiose
 • tekenverlamming, ook wel  teken-encephalitis genoemd

hoeveel teken zijn besmet?

Niet alle teken zijn geïnfecteerd. Als uw huisdier gebeten wordt door een teek is de kans dat uw huisdier een besmetting oploopt tussen de 10% en de 50% afhankelijk van het gebied in Nederland waar uw dier gebeten is. Uit het onderzoek van Wageningen Universiteit blijkt dat dit in verschillende gebieden in Nederland anders is. De meeste teek gerelateerde vectorziekten hebben enkele uren nodig om naar de gastheer te worden overgedragen.Hoe sneller verwijderd, hoe kleiner de kans op besmetting. In de eerste 24 uur is de kans op overdracht van ziekteverwekkers nog relatief klein, maar daarna neemt de kans snel toe. In Nederland kwam uit het laatste tekenonderzoek dat gemiddeld 23,6% van de teken geïnfecteerd zijn met Borreliae, en teken kunnen ook drager zijn van andere ziekteverwekkers.

   

symptomen

 • koorts
 • lusteloosheid
 • kreupelheid
 • gezwollen gewrichten
 • bloedarmoede

Deze symptomen kunnen zich na dagen, weken of zelfs maanden na de tekenbeet voordoen.

 

49031_1Tekenpincettick_lasso

 
De tekenhaakjes en tekenpincetten zijn verkrijgbaar bij Dierenartsenpraktijk Maarssen.
 

teken van uw huisdier verwijderen

 • draag latex handschoenen ter bescherming van u zelf. Gebruik een speciale tekenpincet, tekenhaakje of tekenlasso om de teek en pas deze op de juiste manier toe.
 • bij het verwijderen van teken is het belangrijk dat de teek niet wordt geïrriteerd en ook dat er niet in het lichaam van de teek wordt geknepen. Gebruik bijvoorbeeld geen alcohol om de teek te verdoven en houdt geen sigarettenpeuk tegen de teek aan. Alle methoden waarbij de teek wordt geïrriteerd, geven de kans dat de teek juist extra speeksel produceert of de maaginhoud opbraakt, waarin zich ziekteverwekkers zouden kunnen bevinden. De teek kan het beste bij het kopstuk worden beetgepakt, direct boven de huid waar de teek vastzit, zonder te knijpen in het achterlichaam van de teek.  Het is lastig om dat goed te doen met de vingers, vandaar dat teken beter niet met de hand kunnen worden verwijderd.
 • desinfecteer het bijtwondje na verwijdering van de teek met alcohol 70% of met jodium, en was de handen goed, liefst met desinfecterende zeep. De pincet kan na gebruik in kokend water worden gedesinfecteerd of een tekenverwijderaar op een door de fabrikant aangegeven manier. Als het wondje na een paar dagen er nog niet rustig uitziet, neem dan contact op met de dierenarts.
 • Ga de teek niet pletten, dit geeft het risico dat ziekteverwekkers uit de teek vrij komen. Spoel teken ook niet door de wc. Als je de teek wilt testen op de aanwezigheid van Borrelia of andere mogelijke ziekteverwekkers, bewaar de teek dan in een afsluitend doosje/kokertje o.i.d. Als je een teek weg wil gooien, gooi dan het (met plakband goed afgesloten) doosje/kokertje buitenshuis bij het vuilnis. Je kan de teek ook tussen dubbelgevouwen plakband doen en dit weggooien. Met plakband kan je ook teken verwijderen die op de huid of op kleding lopen, en het niet goed lukt om de teek met een vinger of een klein voorwerp weg te tikken.

tekenpreventie bij uw huisdier

De beste manier om uw huisdier te beschermen tegen tekenziekten is het voorkomen van het aanhechten van de teek. Dit kunt u doen door regelmatig, bijvoorbeeld na elke wandeling, op aanwezigheid van teken op uw huisdier te controleren. Door het gras en struiken in eigen tuin kort te houden is het minder aantrekkelijk voor teken om zich daar op te houden. Het toepassen van een tekenpreventie middel zoals druppels op de huid of een tekenband is hierbij zeer aan te raden. Let op, niet alle middelen zijn geschikt voor zowel hond als kat! Er zijn verschillende middelen verkrijgbaar in onze praktijk.

   

Links voor meer informatie over de teek en tekenziekten

 
 

Elk jaar 300.000 tekenbeten in stedelijk gebied

Publicatiedatum: 03 april 2017
Wijzigingsdatum: 03 april 2017

Eén op de 5 tekenbeten vindt plaats binnen het stedelijk gebied. De meeste tekenbeten vinden plaats in het buitengebied, maar ook binnen stedelijk gebied worden dus veel mensen gebeten. Dat blijkt uit een onderzoek naar tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl. Nu het tekenbeetseizoen is begonnen, is het belangrijk om te controleren op tekenbeten na een bezoek aan het groen, ook binnen het stedelijk gebied.

Tekenbeten in stedelijk gebied

Ruim 1 op de 5 tekenbeten wordt opgelopen binnen stedelijk gebied (gemeenten waar de adressendichtheid hoog is). Vooral in stadsparken of bossen (ongeveer de helft) en de eigen tuin (ongeveer 1 op de 3 tekenbeten) worden mensen gebeten door teken. Dat blijkt uit onderzoek naar de tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl sinds 2012. Hiermee is voor het eerst in kaart gebracht welk deel van alle tekenbeten binnen stedelijk gebied plaatsvindt.

Ziekte van Lyme in stedelijk gebied

In stedelijk gebied dragen teken minder vaak de bacterie bij zich die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. In het buitengebied draagt ongeveer 1 op de 5 teken deze bacterie bij zich, in stedelijk gebied is dat 1 op de 6 à 7 teken. Niet iedereen krijgt de ziekte van Lyme na een beet met een besmette teek. Toch krijgen jaarlijks naar schatting ongeveer 4.000 mensen de ziekte van Lyme door een tekenbeet binnen het stedelijk gebied.

Controleren extra belangrijk!

Elk jaar krijgen mensen in Nederland ongeveer 1,3 miljoen tekenbeten. Het is belangrijk om te controleren op tekenbeten nadat je in het ‘groen’ bent geweest, zowel binnen als buiten stedelijk gebied. Bijvoorbeeld na bezoek aan het park, de speeltuin of na verblijf in de tuin. En natuurlijk ook na een wandeling door het bos of de duinen. Verwijder een teek zo snel mogelijk als hij gebeten heeft. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans dat de teek ziekteverwekkers overdraagt.

Onderzoek via Tekenradar.nl

De website Tekenradar.nl toont elke dag de verwachte tekenactiviteit per regio. Nu de temperatuur stijgt, neemt ook het aantal meldingen van tekenbeten toe. Naar verwachting zal dat de komende tijd doorzetten. Via Tekenradar kunnen mensen ook meedoen aan verschillende onderzoeken. Mensen kunnen zich opgeven als ze door een teek zijn gebeten of de eerste signalen van de ziekte van Lyme hebben. Dit jaar start een onderzoek naar de kenmerken van tuinen waarin tekenbeten gemeld zijn. Het gaat om tuinen zowel binnen als buiten het stedelijk gebied.

Meer informatie

Meer informatie over tekenbeten kunt u vinden op www.rivm.nl/tekenbeet  en op www.tekenradar.nl Op de RIVM website vindt u ook de link naar de app Tekenbeet.  Op deze websites en in de app kunt u zien hoe een teek eruit ziet en hoe u een teek kunt verwijderen als hij zich in de huid heeft vastgebeten. Daarnaast kunt u verschillende voorbeelden zien van de typerende huiduitslag na een tekenbeet die een eerste signaal van de ziekte van Lyme is.

De website Tekenradar.nl is een samenwerking tussen het RIVM en de Wageningen University. Het onderzoek naar mensen met de ziekte van Lyme via Tekenradar.nl is een samenwerking van het RIVM met het AMC, Radboudumc en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

 

De teek voert de lijst aan als meest gehate dier van Nederland.

Het kleine beestje haalde bijna twintig procent van de stemmen binnen. Dat blijkt uit een verkiezing van de Rotbeesten Top 50, die door het programma Vroege Vogels van Radio 1 georganiseerd werd.

Het programma haalde in twee maanden tijd ruim 48 duizend stemmen op, waarvan 9457 stemmen voor de teek waren. "De teek nam vanaf de eerste dag dat de stembus open ging de koppositie in", zegt eindredacteur Joost Huijsing. "Heel opvallend is dat ongewervelde dieren het meest gehaat worden. In de top 50 komen negen zoogdieren en elf vogels voor. Insecten, spinnen, mijten en weekdieren zijn absoluut het minst geliefd."

  
Het is niet voor niets dat de teek boven aan de lijst staat. De teek kan namelijk een aantal heel vervelende ziekten, ook wel vectorziekten, overbrengen. Als diereigenaar is het goed om op de hoogte te zijn van de risico's, preventie en het verwijderen van teken. Met een goede kennis van zaken kunt u uw dier én uzelf beschermen tegen de gevaren van teken.