raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

 

vuurwerkangst bij katten

  

Katbang

  
 

De Nederlandse honden en kattenpopulatie telt tienduizenden dieren die angstig zijn voor vuurwerk. Iedere jaarwisseling komen er nieuwe angst slachtoffers bij. Vuurwerkangst is prima te verhelpen met een gedragstherapie die vergelijkbaar is met hoe mensen van angst afgeholpen worden.

 

De tijd is aangebroken om vuurwerkangst bij uw kat te hertrainen! De Tinley Gedragstherapie CD kan u helpen en is bij Dierenartsenpraktijk Maarssen verkrijgbaar. Is uw kat extreem angstig? Dan raden wij aan om een stappenplan op maat voor uw kat te laten maken door een deskundige gedragstherapeut.

Voor dieren die nog niet behandeld zijn kunnen onderstaande tips helpen.

 • Doe het kattenluikje in de middag van oudejaarsdag dicht en houd de kat binnen.
 • Zorg ervoor dat de kat gechipt is en de geregistreerde gegevens up-to-date zijn.
 • Sluit indien nodig de kat op in een aparte ruimte met kattenbak en etensbak. Dat maakt de kans kleiner dat het dier uit huis ontsnapt.
 • Sluit de gordijnen zodat de kat geen last heeft van de lichtflitsen.
 • Creëer een veilige en comfortable schuilplaats.
 • Als de kat onder in een kast wil kruipen, onder het bed of in een andere ruimte laat het dier zijn gang gaan. Blijf indien mogelijk bij het dier.
 • Geef steun waar nodig.
 • Straf je kat nooit als hij/zij bang is.
 • Als het dier medicatie nodig heeft bedenk dan dat sommige medicatie het dier slechts sedeert. Het dier kan niet meer in paniek wegkruipen maar de angst is nog steeds aanwezig.
 • Er zijn aanwijzingen dat sommige medicatie de geluidsgevoeligheid vergroot. Vraag uw dierenarts om raad.
 • Laat uw dier in het nieuwe jaar behandelen voor zijn angst en wacht niet tot een volgende jaarwisseling. Vuurwerkangst generaliseert en uw dier wordt steeds angstiger.
 

Heeft u vragen over de mogelijkheden van behandeling voor uw huisdier? Bel 0900-2020 653 en de Tinley gedragstherapeut voor uw regio informeert u wat u het beste kunt doen en hoe een behandelingstraject er na Oud en Nieuw uit kan zien.

 
Lees hier de informatiefolder van het LICG LICG Vuurwerk   
 
 

 

 Hieronder een aantal middelen die gedragtherapie kunnen ondersteunen.
 

Feliway® Verdamper
Feliway® Spray

Feliway® is een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van de kat. Dit feromoon wordt gebruikt door katten om hun territorium als veilig te markeren.


Door de natuurlijk gezichtsferomonen van de kat na te maken geeft Feliway® een gevoel van vertrouwen en veiligheid in de kat zijn omgeving.

Hierdoor kan Feliway® worden gebruikt om katten zich prettig te laten voelen en ze gerust te stellen wanneer ze een situatie moeten trotseren en/of om de kat te helpen bij het voorkomen of reduceren van stress door een verandering in zijn omgeving.

 

Doeldieren:

Katten.

 

Indicaties:

Vermindert of voorkomt uitingen van stress bij katten.
Feliway kan worden gebruikt om: urinemarkering te voorkomen of te stoppen; de kat gerust te stellen in een onbekende omgeving (nieuw huis, vakanties), of stress-situaties. Tijdens vervoer, zelfs voor korte duur, zijn veel katten emotioneel uit hun evenwicht; ze miauwen, speekselen, braken en urineren. De geruststellende werking van Feliway kan deze verschijnselen voorkomen, het geeft de kat een gevoel van welzijn en veiligheid zodat het dier zich tijdens het vervoer veel meer op zijn gemak voelt.

 

Feliway verdamper

Plaats de verdamper in een stopcontact in de ruimte waar de kat gesproeid of gekrabd heeft. Als de kat in meerdere ruimtes gemarkeerd heeft (met een totale oppervlakte van meer dan 70 m²) dan dient een tweede verdamper in de andere ruimte geplaatst te worden. Bij verminderde eetlust, neerslachtigheid, geen zin in spelen of in contact met personen of andere katten: plaats de verdamper in die ruimte waar de kat het meest verblijft. Doeltreffend in ruimtes van 50 tot 70 m². Werkzaam gedurende ± 4 weken.

feliway

  
 
 

CALM Diet voor de kat
Wanneer uw kat last heeft van stress of een stressvolle situatie wordt verwacht, kan uw dierenarts een speciale dieetvoeding voorschrijven. CALM Diet van Royal Canin is speciaal ontwikkeld voor katten die moeten omgaan met stressvolle situaties. Het kan ook als ondersteunende behandeling worden aanbevolen in combinatie met gedragstherapie. Calm Diet helpt daarnaast om de mogelijke negatieve gevolgen van stress op de spijsvertering en de huid te verminderen en ondersteunt de gezondheid van de urinewegen.

 

CALM Diet is verkrijgbaar als droogvoeding in verpakkingen van 2kg en 4kg.

calmdietkat

Zylkène

Zylkène is een natuurlijk product dat kan ondersteunen bij diverse vormen van stress bij honden en katten. Het helpt huisdieren snel met veranderingen in hun leefsituatie om te gaan. Hierdoor kunnen ze zich beter aanpassen en zullen er geen fysieke of emotionele problemen ontstaan.

Zylkène bevat het wereldwijd gepatenteerde decapeptide α-casozepine dat via een natuurlijk proces uit melkeiwit (caseïne) gewonnen is. Zylkène mag gecombineerd worden met medicijnen. Bovendien is Zylkène veilig te gebruiken bij fokdieren, zowel tijdens dracht als lactatie. Zylkène is een voedingssupplement dat geen vervanging is voor een volwaardige voeding.

Zylkène is:

 • hypoallergeen
 • vrij van conserveermiddelen
 • lactosevrij
zylkene_tranquilizante_mascotas.jpg

Telizen

Telizen is een rustgevend voedingssupplement voor honden en katten. Het vermindert gedrag geassocieerd met angst, helpt het dier kalmeren en bevordert de ontspanning zonder bijwerkingen, zoals slaperigheid of andere ongemakken.
Het bevat de werkzame stof L-Theanine.

Telizen kan worden ingezet bij angst op straat, angst voor mensen of andere dieren, angst door verandering van woon- of familiesituatie of angst voor een bepaalde situatie (trimmer, dierenartsbezoek, autorit, etc).

Telizen

   

Thundershirt

Thundershirt geeft een zachte constante druk. Dit geeft een dramatisch kalmerend effect op de meeste katten.  Zeer handig bij bezoek aan de dierenarts, reis-angst, trimmen, algemene angsten en nog veel meer.

thund-kat