raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

 

wormen bij de kat

 

De meest voorkomende wormen bij de kat zijn de spoelworm (ook wel rondworm genoemd) en de lintworm. Beide wormen leven in het maagdarmkanaal. De meeste besmette katten vertonen geen symptomen van een worminfectie, maar een zware besmetting kan leiden tot gewichtsverlies, braken of diarree, irritatie rond de anus en groeivertraging, vooral bij jonge kittens.

   

Lintwormen zijn lange, platte wormen die bestaan uit verschillende stukjes, die segmenten worden genoemd. Lintwormeitjes worden uitgescheiden met de ontlasting doordat de segmenten, die vol eitjes zitten, loslaten. Deze segmenten lijken op rijstkorrels en kunnen soms gezien worden in de haren rondom de anus van de kat, in de ontlasting zelf of op de ligplaats van de kat.

De meeste voorkomende lintwormsoorten bij de kat zijn Dipylidium caninum en Taenia taeniaformis. Dypilidium wordt overgebracht door vlooien op de kat. Onvolwassen vlooien in de omgeven, larven genaamd, voeden zich onder andere met de eitjes van Dypilidium die uit de vacht van een besmette kat vallen. De infectie wordt overgebracht naar de kat, wanneer deze een besmette vlo inslikt als hij zichzelf wast. Het is daarom aannemelijk dat elke kat die last heeft van vlooien ook besmet is met Dypilidium en omgekeerd.

De andere lintworm, Taenia taeniaformis, wordt overgebracht op de kat via kleine knaagdieren (ratten en muizen). De eitjes worden opgegeten door deze knaagdiertjes en overgebracht naar de kat wanneer deze op jacht is en een besmet knaagdiertje opeet. Dit type lintworminfectie kan daarom voorkomen bij elke kat die (buiten) jaagt.

 
   
De spoelworm is de meest voorkomende darmparasiet bij de kat en ook hiervan bestaan er twee soorten, Toxocara cati en Toxascaris leonina. Eitjes van deze wormen worden overgebracht via de ontlasting en kunnen vanuit de omgeving opgenomen worden door andere katten. De infectie kan ook worden overgedragen door knaagdiertjes en vogels (die als tussengastheer dienen), die eitjes uit de omgeving hebben opgegeten en op hun beurt opgegeten worden door de kat.
Toxocara Lebenszyklus nl

Toxocara cati wordt ook uitgescheiden via de moedermelk van een poes aan haar kittens. Wanneer een poes wordt besmet met spoelwormen dan zullen enkele onvolwassen wormen (larven) in rust gaan in bepaalde llichaamsweefsels. Dit veroorzaakt geen schade, maar zodra de poes kittens heeft geworpen ontwaken de larven en trekken naar de melkklieren waar ze uitgescheiden worden via de melk. Dit is een veelvoorkomende infectieroute en daarom gaan we er vanuit dat de meeste kittens besmet worden met Toxocara cati.

   
bron: http://www.licg.nl/11y/