raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

  

op vakantie met je huisdier?  

 

shutterstock 160834418

Bereid dit goed voor! Denk bijvoorbeeld aan het volgende:

Als je huisdier de Nederlandse grens overgaat is een rabiës-vaccinatie verplicht. Tevens moet deze in de meeste gevallen minimaal 3 weken van te voren gegeven zijn. In het zuiden van Europa komen een aantal ziekten voor waarvoor je je huisdier goed moet beschermen. Sommige landen eisen een recente ontworming die is afgetekend door de dierenarts.

Informeer dus tijdig naar de voorzorgsmaatregelen!

 

Lees hier meer over vakantie met je huisdier
 

Tropische reuzenteek rukt op van Duitsland naar Nederland

Maandag 17 Juni 2019
 
 

Een nieuwe tropische ‘reuzenteek’ die kan overwinteren in Duitsland is gevonden in de grensstreek in Duitsland met Nederland. Door de klimaatopwarming is er een nieuwe variant van de teken de hyalomma-teken of wel reuzenteek gevonden in Duitsland. Doordat de winters te matig zijn kun weet deze tekensoort ook overwinteren en zullen spoedig ook in Nederland te vinden zijn. Ook deze teken kunnen de gevaarlijke ziekte van lyme overbrengen.

Tropische reuzenteek rukt op van Duitsland naar Nederland

Trekvogels

Mogelijk worden de teken door trekvogels meegenomen uit landen als Afrika of Azië. De teken laten meestal na een paar dagen al los, maar worden steeds verder verspreid en zo komen ze uiteindelijk in Europa terecht.

Krim-Congo-koorts

De hyalomma-teek zoals hij ook genoemd wordt is vier keer zo groot als een normale teek, maar kan ook meer ziektes met zich mee brengen. Zo kan deze teek de Krim-Congo-koorts verspreiden met een virus waar het beestje zelf ook mee is besmet. De virus verspreid zich doordat de teek een besmettingsbron het virus met het bloed heeft opgezogen. Als hij opnieuw steekt bij een mens dan zal de ziekte zich ook bij de mens zich verspreiden in de bloedbaan en leverschade aanrichten. Ook in andere weefsels en organen kunnen zwellingen en bloedingen ontstaan en in enkele gevallen sommige gevallen kan de ziekte dodelijk zijn als de antibiotica niet aanslaat.

 

Hoe teek verwijderen

Niet draaien, géén alcohol maar met een pincet er rechtstandig uittrekken. Ofwel pak de teek met een puntig pincet zo dicht mogelijk op de huid bij de kop vast en trek hem er rustig uit. Hou de plek in de gaten. Komt er daags erna of zelfs een week later een rode ovale kring, dan moet je direct naar de huisarts. Deze zal antibiotica voor schrijven. Ook als er geen rode kring verschijnt op de huid waar de teek heeft geprikt, maar heb je wel kort erna koorts verschijnselen, dan moet je naar de dokter. Verteld dat je gestoken bent door een teek en dat je niet zeker weet of het van een teek is.

Bron: Guido Sparreboom
Beeld: Wikipedia

 

is het normaal dat mijn huisdier een vieze geur heeft in de bek?

Een vieze adem kan bij de hond en kat verschillende oorzaken hebben. Vaak zijn gebitsproblemen de oorzaak van een vieze geur uit de bek.
Lees hier meer. 
 

button 1     

  of bel 0346 561426 

 

de makkelijke manier om eigenaren

 animalert vrijstaand

met hun hond of kat te herenigen!  

Jaarlijks raken in Nederland vele duizenden huisdieren hun baasje kwijt. Amivedi ontving in 2016 maar liefst 77.705 meldingen van vermiste en gevonden honden en katten. Een schamele 54 procent van deze dieren kwam uiteindelijk weer thuis terecht.

Een identificatiechip vergroot de kans dat een gevonden hond weer herenigd kan worden met z'n baasje, maar deze kan alleen worden afgelezen met behulp van een speciale prijzige reader.

Daarom is er nu de Animalert®, een penning voor honden, voorzien van een identificatiecode die iedereen kan aflezen met een smartphone, tablet of PC! Hierdoor kan een gevonden hond veel sneller thuis zijn.

Lees hier verder.....

last van vlooien?

 

Dat is heel goed mogelijk want ook in deze tijd van het jaar zijn zeker aanwezig. Blijf daarom ook deze vervelende beestjes goed bestrijden met de juiste middelen. Vlooien zijn vaak minder gevoelig voor anti-vlooienmiddelen die al langer op de markt zijn.

Lukt het niet de vlooien onder controle te krijgen? Neem dan contact op met Dierenartsenpraktijk Maarssen voor advies en tips.

Lees hier meer over vlooien.

dog 1559746 640

 button 1          

   of bel 0346 561426