raadhuisstraat 25
   3603 av maarssen
   tel 0346 561426

  Kranten koppen over massaal dumpen van huisdieren oa vanwege hoge kosten dierenarts en medicijnen. De grote vraag is: zijn de kosten van de dierenarts het afgelopen jaar zo gestegen dat de stelling juist is, of schuilt erachter deze vingerwijzing een dieperliggend probleem? Onlangs verscheen in de UK een rapport waarin duidelijk wordt dat de gemiddelde huisdiereneigenaar onvoldoende op de hoogte is over zaken als preventieve gezondheidszorg, voeding, gedrag, maar vooral de kosten van het op een verantwoordelijke wijze aanschaffen en houden van een huisdier.

 
 
 
 

Historisch gezien is het geen verrassing dat in economisch minder florrisante tijden snel een 'schuldige' wordt geindentificeerd. Maar in dit geval is het nonsens dat dierenartsen zich schuldig zouden moeten voelen omdat vele diereigenaren niet voldoende op de hoogte zijn wat verantwoordelijk huisdierenbezit werkelijk betekent.

De problemen die door de economische crisis nu aan het licht komen zijn niet nieuw. Jarenlang is het een bekend feit dat bijna de helft van de populatie honden en katten niet adequaat gevaccineerd is, voldoende ontwormt etc en dat bijna 15% van de huisdieren rondloopt met een aandoening die direct hulp van een dierenarts behoeft, maar niet herkent wordt (bewust of onbewust) door hun baasje.

Voorlichting is belangrijker dan ooit. Voor vele dieren echter te laat.

Een voordeel van deze economische crisis kan zijn dat baasjes - nu en in de toekomst - zich beter voorbereiden op het verantwoordelijk aanschaffen en houden van huisdieren en daardoor ook inzien dat de huidige dienstverlening aangeboden door de meeste dierenartsen absoluut 'Value for Money' is.

 

Benieuwd naar de situatie in de UK? U kunt hier het rapport downloaden.

 

Bezoek hier de PDSA website.

 
Bezoek de nederlandse website van het LICG voor onder andere informatie over de aanschaf en kosten van een huisdier.