blaasontsteking bij de kat

Feline Lower Urinary Tract Disease (FLUTD) staat voor aandoeningen van de lagere urinewegen bij katten en is een algemene term voor verschillende infecties, ontstekingen (zoals blaasontsteking) en andere aandoeningen die de urinewegen van uw huisdier aantasten.

De meest voorkomende vorm van FLUTD is feline idiopathische cystitis (FIC), een soort niet-bacteriële/niet-infectueuze ontsteking van de blaaswand. De precieze oorzaak is onbekend, maar FIC kan worden gestimuleerd door stressvolle situaties.Ook urineweginfecties zijn een vorm van FLUTD, maar deze komen zelden voor. Als u bloed in de urine van uw kat ziet, wijst dit zeer waarschijnlijk op FIC, blaasstenen of een urethraplug, niet op een infectie. Bij honden wijst bloed in de urine vaak op een infectie, maar bij katten van jonge tot middelbare leeftijd is dit zelden het geval.

Soms wordt FLUTD veroorzaakt door blaasgruis en -stenen. Veel voorkomende typen zijn struviet- en calciumoxalaatstenen. Struvietkristallen in de urine van uw kat kunnen in combinatie met slijm een urethraplug vormen. De urethra (plasbuis) is het kanaal waardoor de urine uit de blaas naar buiten stroomt. Als uw kat niet goed plast, kan het urinekanaal geblokkeerd zijn. Neem onmiddellijk contact op met uw dierenarts omdat dit een urgente aandoening is die fataal kan zijn als deze onbehandeld blijft.

Tien tips om stress bij katten te verminderen:

  1. Voorzie in de krabbehoefte van uw kat. Hierdoor komen feromonen vrij die haar een geluksgevoel geven
  2. Zorg dat elke kattenbak schoon en groot genoeg is – minimaal 1.5x de lichaamslengte van uw kat
  3. Creëer een speelplek met speeltjes om haar actief te houden
  4. Binnenkatten kunnen zich gaan vervelen. Geef uw kat daarom zicht op de buitenwereld
  5. Beloon goed gedrag – straf uw kat niet voor ongelukjes
  6. Geef uw kat uitkijkposten en schuilplaatsen
  7. Zet kattenbakken ver uit de buurt van drink- en voerbakjes en op rustige plekken
  8. Zorg dat ze in vorm blijft. Een kat met overgewicht heeft moeite met bewegen, springen en spelen
  9. Creëer een schuilplek waar uw kat zich veilig kan voelen
  10. Als u meerdere katten heeft, zorg dan voor voldoende drink-, voer- en kattenbakken, en schuilplekjes voor iedere kat!