vuurwerkangst bij honden en katten

De Nederlandse honden en kattenpopulatie telt tienduizenden dieren die angstig zijn voor vuurwerk. Iedere jaarwisseling komen er nieuwe angst slachtoffers bij. Vuurwerkangst is prima aan te pakken met een gedragstherapie die vergelijkbaar is met hoe mensen van angst afgeholpen worden. 

Is uw hond extreem angstig? Dan raden wij aan om een stappenplan op maat voor uw hond te laten maken door een deskundige gedragstherapeut.

Wist u dat ook katten met angst voor vuurwerk hertraind kunnen worden?

voor dieren die nog niet of deels behandeld worden kunnen onderstaande tips helpen:

  • Laat de hond aan het begin of halverwege de avond zijn behoefte doen.
  • Laat de hond aan de lijn lopen en voorzie de halsband van uw naam en telefoonnummer.
  • Check of halsband en riem van goede kwaliteit zijn een angstige hond heeft superkracht en kan zich losrukken.
  • Sluit de gordijnen zodat hond of kat geen last heeft van de lichtflitsen.
  • Als de hond onder in een kast wil kruipen, onder het bed of in een andere ruimte laat het dier zijn gang gaan. Blijf indien mogelijk bij het dier.
  • Als het dier medicatie nodig heeft bedenk dan dat sommige medicatie het dier slechts sedeert. Het dier kan niet meer in paniek wegkruipen maar de angst is nog steeds aanwezig. Deze medicatie adviseren wij niet!
  • Neem op tijd contact op met de dierenarts als medicatie nodig is. Als een middel onvoldoende effect blijkt te hebben is er nog tijd om een ander middel te proberen.
  • Laat uw dier in het nieuwe jaar behandelen voor zijn angst en wacht niet tot een volgende jaarwisseling. Vuurwerkangst generaliseert en uw dier wordt steeds angstiger.

supplementen en medicatie 

er zijn verschillende middelen die gedragstraining kunnen ondersteunen

Zo zijn er meerder supplementen op de markt die een rustgevende en stressverlagende werking hebben. Denk bijvoorbeeld aan Zylkène, Telizen of Adaptil. Ook zijn er verdampers en halsbanden verkijgbaar evenals voedingen met een rustgevend effect.  

meer informatie over vuurwerkangst

Lees meer informatie over vuurwerkangst op de website van LICG. 

klik hier

Lees meer informatie en kijk een gratis webinar over gedragstraining op de website van Tinley.

klik hier