slechte adem bij de hond en kat

Slechte adem, ook wel halitose genoemd, is vaak het resultaat van ophoping van geur producerende bacteriën in de bek, longen of maagdarmkanaal. Aanhoudende vieze adem kan betekenen dat het dier een betere gebitsverzorging nodig heeft of dat er iets aan de hand is met de luchtwegen of het maagdarmkanaal. Het probleem kan echter ook liggen bij de lever of de nieren. Een vieze geur uit de bek betekent dat er in elk geval iets aan de hand is. De vraag is, wat dan precies?

Wat is de oorzaak van een slechte adem bij de hond en kat?

Vaak wordt de vieze geur veroorzaakt door plakophoping, tandsteen en/of tandvleesontsteking. Vooral de wat kleinere honden zijn gevoelig voor het aanmaken van plak en tandsteen waardoor uiteindelijk ook tandvleesontsteking en parodontitis kan ontstaan. Het kan echter ook worden veroorzaakt door aandoeningen van de luchtwegen, het maagdarmkanaal, de lever of de nieren.

hoe kan ik er achter komen wat de oorzaak is?

Het beste is uw hond of kat te laten onderzoeken door de dierenarts. Hierbij kan een lichamelijk onderzoek voldoende zijn maar ook verder onderzoek zoals bloedonderzoek nodig zijn. Verwacht vragen over het dieet van het dier, de gebitsverzorging, het uithoudingsvermogen, hoeveelheid drinken en plassen, en het gedrag.  

Wanneer moet mijn hond of kat naar de dierenarts?

Als uw hond of kat plotseling een rare geur heeft uit de bek. In onderstaande gevallen is het belangrijk meteen contact op te nemen met de dierenarts: 

  • ongewone zoete geur, kan duiden op diabetes, zeker als de hond of kat veel meer drinkt en plast dan voorheen
  • urine-achtige geur, kan duiden op een nierprobleem, ook veel drinken en plassen zou op kunnen vallen
  • ongewone vieze geur, gepaard gaande met braken, verminderde eetlust, gele slijmvliezen of geelverkleuring van het oogwit, kan duiden op een lever probleem

hoe wordt een slechte adem behandeld?

De behandeling hangt uiteraard af van de oorzaak. Als tandsteen en tandvleesontsteking de oorzaak is, zal een gebitsreiniging in veel gevallen nodig zijn. Mogelijk is een verandering van het dieet noodzakelijk. Andere behandelingen zullen noodzakelijk zijn als het probleem bij de longen, lever of de nieren ligt.

hoe kan ik slechte adem voorkomen?

Veel mensen denken dat een slechte adem bij een hond of kat normaal is, zeker bij wat oudere dieren. Dit is zeker niet het geval.

  • regelmatige gezondheidscontroles zijn belangrijk om op tijd ziekten te onderkennen.
  • ook het gebit moet hierbij niet worden vergeten. Een ontsteking in de bek kan uiteindelijk bijvoorbeeld ook het hart en de nieren aantasten.
  • geef voeding van goede kwaliteit
  • poets elke dag het gebit van de hond of kat
  • gebruik alleen veilige speeltjes en kauwstaven, dus ook geen tennisballen, yak-kaas staven en hertengeweien
  • gebruik alleen de juiste middelen om de ademgeur te verbeteren
  • vraag tips en trucs aan de dierenarts als iets niet lukt