chocolade vergiftiging

Chocolade bevat cacaomassa, en cacaomassa bevat alkaloïden. Daarvan zijn er twee die voor de hond giftig zijn: theobromide en cafeïne. Deze stoffen hebben een voor ons prettige werking. Ze versnellen de hartslag en geven ons een opgewekt gevoel. Deze stoffen hebben op de hond grotendeels dezelfde werking maar er is een belangrijk verschil.

Mensen kunnen deze stoffen snel in het lichaam opnemen, verwerken en weer uitscheiden. De werking van de stof is daarom kortdurend. Honden kunnen dit niet. De theobromide en cafeïne hopen zich op in het lichaam. De hond wordt door deze stoffen langdurig en in steeds heftiger mate blootgesteld aan een onregelmatige hartslag, hoge bloeddruk, spiertrillingen en hyperactiviteit. De hond wordt ziek.

Hoe ziek is afhankelijk van de hoeveelheid en de soort chocolade en het gewicht van de hond.

Hoe puurder de chocolade, hoe meer cacaomassa en dus hoe meer alkaloïden. Om je een idee te geven: 25 gram pure chocolade is genoeg om een hond van 20 kg. te vergiftigen.

De gevolgen van chocoladevergiftiging liegen er niet om:

  • de hond wordt onrustig en hyperactief
  • de hond kan gaan braken en aan de diarree raken
  • de hond hij krijgt spiertrillingen
  • bij ernstige vergiftiging kan de hond in coma raken en/of een hartaanval krijgen

Als je vermoedt dat je hond chocolade heeft gegeten, neem dan direct contact op met de dierenarts. Wacht niet af. Vertel de dierenarts welke soort chocolade de hond heeft gegeten en hoeveel. De dierenarts zal je adviseren over wat te doen.