1. Meet of weeg de voeding
- elke keer
Op het oog afmeten resulteert vaak in te veel voeding met overgewicht als gevolg. Gebruik bijvoorbeeld een beker met een markering voor de juiste hoeveelheid. Op de verpakking is meestal een richtlijn aangegeven voor het (streef)gewicht. Oudere gecastreerde dieren hebben minder voeding nodig dan jonge en niet gecastreerde (ook wel “gesteriliseerde” genoemd) dieren.
2. Kies een voeding die past bij de leeftijd
Groeiende dieren hebben specifieke voedingstoffen nodig om gezond en sterk te worden. Oudere dieren hebben meestal een lagere energiebehoefte maar weer meer behoefte aan bijvoorbeeld stoffen die gewrichtsslijtage tegengaan. Het kiezen van de juiste voeding voor elke levensfase dan wel aandoening zal in grote mate bijdragen aan een goede gezondheid.
3. Probeer een nieuwe activiteit met je huisdier
Weleens gehoord van Doga? Dat is Yoga met je hond! Of probeer een Canicross, dat is hardlopen met je hond in de vorm van een loopwedstrijd.
4. Reserveer meer van je tijd om te spelen
Katten vinden het vaak fantastisch om met een laserlampje te spelen en het is meteen een goede beweging! Ook speeltjes die het jachtinstinct oproepen doen het goed bij katten en dagen ze uit om te bewegen. Vaak vinden katten een propje papier of zilverfolie ook heel leuk. Geef ze de mogelijkheid om te klimmen of in een kartonnen doos te kruipen.
5. Maak een afspraak bij de dierenarts voor een jaarlijkse gezondheidscontrole
De jaarlijkse gezondheidscontrole is een belangrijk onderdeel van een goede preventieve zorg. Veel aandoeningen zoals diabetes, gewrichtsslijtage of overgewicht komen regelmatig voor bij oudere dieren en zijn veel beter te ondersteunen wanneer deze in een vroeg stadium worden ontdekt. Ook gebitsproblemen komen regelmatig voor bij zowel jonge als oudere dieren. Deze worden vaak pas in een heel laat stadium voor het baasje zichtbaar.De dierenartsbezoeken zijn de ideale momenten om advies te vragen over allerlei zaken zoals voeding, reisadvies, parasietenbestrijding en gedragsproblemen.
6. Borstel je huisdier dagelijks
Borstelen heeft meerdere doeleinden. Het verwijdert vuil en overtollig haar uit de vacht waardoor er minder op de kleding, vloer en de meubels achterblijft. Het helpt huidvetten te verdelen over de vacht waardoor deze glanzend en gezond blijft. Maar het belangrijkste is misschien nog wel de band die het dagelijkse borstelen geeft. Je huisdier merkt hoeveel je om hem/haar geeft door op deze manier voor ze te zorgen. Mocht je huisdier een hekel hebben aan borstelen, probeer het dan eerst met een hele zachte borstel op de plekken waar hij/zij graag wordt aangeraakt.
7. Dagelijks tandenpoetsen
Dagelijks tandenpoetsen is nog steeds de gouden standaard om tandplak en tandsteen te voorkomen. Gebruik hierbij wel een tandenpasta welke geschikt is voor honden en katten. Ook speciale voeding, wateradditieven en speciale snacks kunnen bijdragen aan een goede gebitsverzorging. Maar zelfs met al deze toepassingen kan het nodig zijn het gebit onder narcose te reinigen om het gebit een leven lang in goede conditie te houden.
8. Leer een ouder dier een nieuwe truc
Studies laten zien dat geestelijke stimulatie de aftakeling van de hersenfunctie drastisch doet verminderen. Het actief houden van de hersens draagt hiermee bij aan de gezondheid. Dus nieuwe trucjes leren en de al geleerde oefenen zijn een goede manier om de hersens actief te houden. Tegenwoordig zijn er ook allerlei puzzels om zelf te maken of te kopen om je huisdier uit te dagen.
9. Controleer of de chip-gegevens nog kloppen
In de loop van de jaren wordt er weleens verhuisd of een ander telefoonnummer verkregen. Vergeet niet deze in de databank van de chip te wijzigen. Het is erg vervelend als een huisdier vermist is waarvan de chip-gegevens niet kloppen of zelfs de chip niet eens is geregistreerd. Ook als een dier wordt gevonden is het heel fijn om meteen met de eigenaar contact op te kunnen nemen. Zeker als het dier gewond is en een behandeling noodzakelijk is.
10. Twijfels over een nieuw huisdier? Probeer pleegopvang
De asielen zitten overvol en staan te springen om goede tijdelijke opvang van dieren in een huiselijke omgeving. Het is een goede manier om te testen of het huisdierenbezit bevalt zonder er meteen levenslang aan vast te zitten. En wie weet, zit je ideale maatje er gewoon tussen!