leishmania bij de hond

Leishmaniasis bij de hond wordt veroorzaakt door een parasiet, de Leishmania infantum. Deze parasiet kan van hond op hond worden overgebracht door de zandvlieg, die vaak niet herkend wordt en wordt aangezien voor een mug. De ziekte is een belangrijke zoönose, dat wil zeggen dat een geïnfecteerde zandvlieg de ziekte ook kan overbrengen op de mens.

leishmaniasis
De ziekte leishmaniasis leidt bij de hond niet altijd tot symptomen. Als de hond wel ziek wordt, kunnen de symptomen erg uiteenlopen. Zo kan er bijvoorbeeld koorts ontstaan, kaalheid (met name rond de ogen), gewichtsverlies, huidproblemen en nagelproblemen. Ook inwendige organen kunnen met de parasiet besmet worden wat kan leiden tot bloedarmoede, gewrichtsproblemen en zelfs nierfalen. De parasiet is erg moeilijk te bestrijden, waardoor behandeling vaak levenslang is. In Europa alleen al zijn ongeveer 2,5 miljoen honden besmet met deze parasiet.

preventie van een leishmania infectie
Zandvliegen kunnen in Zuid Europa de ziekte Leishmania overbrengen. U kunt uw hond voor een deel beschermen tegen zandvliegen door middel van een band of spot-on.

Er bestaat ook een vaccin tegen Leishmania.
Gegevens over de werkzaamheid tonen aan dat een gevaccineerde hond 3,6 keer minder risico loopt een actieve infectie te ontwikkelen en 4 keer minder risico een klinische ziekte te ontwikkelen dan een niet-gevaccineerde hond, bij honden onderworpen aan een meervoudige natuurlijke blootstelling aan parasieten in gebieden met hoge infectiedruk. Voor meer informatie hierover kunt U bij dierenartspraktijk Maarssen terecht.

informatieve filmpjes