Help! mijn kat krabt aan de bank

“Katten krabben nu eenmaal, dat is heel normaal, maar moet dat persé aan mijn bank, antieke stoel, behang of boxspring? 
Het lijkt soms wel of ze het doet om mij te pesten”.
U herkent dit vast van bij u thuis of van bij bekenden. Wist u dat dit soort gedrag gemakkelijk op te lossen is?

Waarom krabt een kat, en nog belangrijker, wat is er aan te doen?

Nagelonderhoud

Krabben is normaal kattengedrag; een kat moet nu eenmaal haar nagels scherpen en onderhouden. Zorg daarom voor voldoende goede krabplekken: krabpalen die stabiel zijn en hoog genoeg voor een kat om er uitgestrekt aan te kunnen hangen. Of monteer krabplankjes aan de muur (op stahoogte van de kat). 
Ook een kokos deurmat is favoriet bij katten. Het liefste krabt een kat aan materiaal waar haar nagels een beetje in blijven hangen; bv. sisal touw of stof met een wafeltjes structuur (zoals waar banken helaas vaak van gemaakt zijn).

Aandacht vragen

Een kat kan ook krabben om aandacht te vragen van de eigenaar; “Als ik maar hard genoeg aan de bank krab, krijg ik vanzelf een reactie van de eigenaar”. Dat dit een negatieve reactie is maakt voor de kat niet uit; aandacht is aandacht. En als de kat geleerd heeft dat dit iedere keer gebeurd als ze aan de bank krabt, zal ze dit blijven doen. Zorg dat u hier niet op reageert. Maak geen oogcontact, zeg niets en geef geen aandacht. Zo leert de kat dat dit krabgedrag haar niets oplevert. Geef uw kat dan wel voldoende aandacht op andere tijden van de dag. Dit kan bestaan uit aaien, knuffelen, kammen, spelen of gewoon mee op schoot zitten.