Wat is een spoedgeval?

benauwdheid Ademhalen met veel geluid, blauwe tong, snakken naar adem. Dier is in paniek en durft niet te gaan liggen.
bloedverlies Bijvoorbeeld als gevolg van een aanrijding of een bijtwond, indien mogelijk de bloeding in de tussentijd proberen dicht te drukken met een verband of een vinger.
plasproblemen Niet kunnen plassen of persen tijdens het plassen, met nauwelijks of geen resultaat, bij mannelijke dieren.
geboorteproblemen Continue buikpersen (of door uitputting gestopt met persen), van minimaal een half uur, zonder vordering.
braken / diarree Voortdurend braken en/of diarree, of braken en/of diarree mèt een snelle achteruitgang van algehele toestand.
verwondingen Een open wond (en/of bijtwond) is altijd in meer of mindere mate geïnfecteerd waardoor meestal een snelle behandeling gewenst is. Tevens moeten grote wonden binnen 6-8 uur gehecht worden.
vergiftigingen Dit kan veel uiteenlopende verschijnselen geven waardoor ook de behandeling sterk kan verschillen. Kom ook als u vermoedt dat uw dier vergif heeft binnengekregen. Neem indien mogelijk de verpakking van het vergif mee of schrijf de naam en samenstelling op.
acute dikke buik Zonder resultaat voortdurend overgeven, met daarnaast een snel dikker wordende buik (opzwellen) achter de ribben.
verlammingen Plotseling niet meer kunnen bewegen van één of meer lichaamsdelen, met of zonder pijnuitingen.
toevallen Niet aanspreekbaar, ogen open met wijde pupillen, stijve of trillende spieren, speekselen, urineverlies. De toeval duurt langer dan 20 minuten.
verkeersongeluk Laat, ook als u zelf niets kunt ontdekken, uw huisdier controleren op ademhaling en inwendige bloedingen.
oververhitting Na verblijf in een auto in de zon, of een intensieve training. Zo snel mogelijk de hond op een koele plaats brengen en met water koelen (20 min.), desnoods in een sloot.
onderkoeling In het water gevallen. Droogwrijven en een warme kruik bij het dier leggen. Dier kan ook benauwd zijn als het water in de longen heeft gekregen.